Masaż stóp

Refleksologia

Refleksologia (refleksoterapia) stóp to metoda leczniczego masażu stóp, w której stymulowane są określone punkty i strefy odruchowe na stopach, odpowiadające poszczególnym narządom i układom ludzkiego ciała.

Umów wizytę91 831 59 69

Refleksologia stóp

Refleksologia stóp zajmuje się zasadami pracy punktów odruchowych na stopach, tzw. refleksów. Punkty te odpowiadają organom, gruczołom oraz częściom naszego ciała. Żaden z organów nie funkcjonuje w izolacji, ale współpracuje z innymi na rzecz zdrowia całego ciała. Dlatego też nagromadzenie toksyn w jednej z części prowadzi do tego, że pozostałe muszą pracować ciężej. Refleksolog używając odpowiedniej techniki pracy kciuka oraz palców, stymuluje punkty na stopach i w ten sposób pomaga przywrócić organizmowi jego wewnętrzną równowagę.

Refleksologia

30 min – 35 zł
60 min – 60 zł

Przebieg zabiegu:

Podczas pierwszej wizyty refleksolog przeprowadza z pacjentem bardzo dokładny wywiad, starając się zebrać jak najwięcej informacji odnośnie obecnego stanu zdrowia pacjenta oraz wszelkich dolegliwości i chorób, które pojawiły się w przeszłości. Taka wnikliwość/skrupulatność jest naprawdę istotna, jako że wszystkie problemy zdrowotne są ze sobą ściśle powiązane. Zabieg rozpoczyna się od dokładnych oględzin, a następnie dezynfekcji płynem odkażającym. Na tak przygotowanych stopach możemy rozpocząć zabieg refleksoterapii.

Zabieg trwa 30-60 minut i składa się z 3-ech części. Zdecydowaną część zabiegu zajmuje oczywiście praca na receptorach – refleksolog opracowuje po kolei wszystkie obszary na stopach odpowiadające poszczególnym organom i układom. Stymulacja niektórych z nich zazwyczaj okazuje się dla pacjenta bolesna, świadczy to o problemie w danym narzędzie/układzie lub osłabieniu wybranego meridianu. Czasami jednak nie dzieje się tak od razu, receptory mogą być poblokowane i zarówno ból jak i detoks związany z oczyszczaniem się organizmu może pojawić się dopiero po jakimś czasie. Zazwyczaj dzieje się to w przeciągu 3-ech pierwszych zabiegów, ale potrafi i dopiero po 8. zabiegu.

Zły stan stóp, a zabieg refleksoterapii:

Zły stan stóp może czasami wprawić pacjenta w zakłopotanie, zupełnie niepotrzebnie. Ich stan odzwierciedla stan ludzkiego organizmu, pomagając refleksologowi ustalić w jakim narządzie lub części ciała doszło do zaburzenia wewnętrznej równowagi.