Masaż dla dzieci i niemowląt

Długa jest lista przypadłości, przy których wskazane jest wykonywanie zabiegów masażu leczniczego dla dzieci i niemowląt.

Pierwszy kontakt malucha z masażem może mieć miejsce już w wieku niemowlęcym. Idealnie nadają się do tego masaż Shantala. Są one wykonywane przy współudziale rodziców i wymagają dużej delikatności i fachowej wiedzy medycznej. Masaż Shantala jest polecany m.in. przy zaburzeniach rozwoju i porażeniu mózgowym. Technice tej towarzyszą ćwiczenia, które masażysta wykonuje razem z dzieckiem. Delikatność pacjenta wyklucza jakąkolwiek możliwość pomyłki, dlatego zabiegi te powinny być wykonywane przez terapeutę z uprawnieniami medycznymi.

Starsze, kilkuletnie dzieci, można masować już zgodnie ze wskazaniami danej jednostki chorobowej. U młodych pacjentów często diagnozuje się takie przypadłości jak koślawe kolana, kręcz szyjny, przykurcze czy wady postawy wynikające ze skrzywienia kręgosłupa. We wszystkich tych przypadkach masaż w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami daje bardzo dobre efekty.

Masaż dla dzieci

Masaż dla malucha w praktyce

By zabiegi mogły przynieść pożądany rezultat, muszą zostać poprzedzone szczegółowym wywiadem medycznym. Dlatego masażysta przed pierwszym masażem przeprowadza dokładną rozmowę z rodzicami i analizuje zgromadzoną dokumentację medyczną. Po zabiegu rodzice ustalają z masażystą, czy potrzebne są kolejne wizyty oraz jeżeli tak, z jaką częstotliwością mają się odbywać.

Pełny masaż w przypadku niemowląt i małych dzieci trwa od 15 do 25 minut. Zabieg taki kosztuje 35 zł. Wykonuje go dyplomowana masażystka z uprawnieniami medycznymi.

Każdy masaż jest rezerwowany na konkretny dzień i godzinę, jeżeli z jakiś powodów musisz odwołać zabieg, poinformuj nas o tym telefonicznie. Na masaż zabierz jeden duży ręcznik. Jeżeli nie będziesz miał swojego ręcznika, masażysta zastosuje ręcznik jednorazowy. Prosimy o przybycie co najmniej 5 minut przed umówionym terminem wizyty.